lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast jednego chlebka mam dwa. Zrobiłam w mniejszych foremkach, nawet fajnie się prezentował. Lepiej się kroiło choć może to tylko moja wyobraźnia.

Chlebki pszenne z otrębami pszennymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy mąkę, przesiewamy ją. Dopiero wtedy dodajemy drożdże i otręby pszenne, sól.

Składniki przekładamy do misy i dodajemy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto 3 razy po 5 minut ( robot klikamy na wałek).

Kiedy mamy ciasto dobrze wyrobione, przykrywamy je kloszem i zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odgazowujemy je, dzielimy na dwie części i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut i 30 minut w 180 stopniach.

Piekłam w parowym piekarniku. Jeśli nie macie takiego, wystarczy naczynie z woda postawić na dno piekarnika.

Chlebki pszenne z otrębami pszennymi
Najpierw odmierzamy mąkę, przesiewamy ją.Dopiero wtedy dodajemy drożdże i otręby pszenne,sól .
Chlebki pszenne z otrębami pszennymi
Składniki przekładamy do misy i dodajemy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto 3 razy po 5 minut ( robot klikamy na wałek).
Chlebki pszenne z otrębami pszennymi
Kiedy mamy ciasto dobrze wyrobione, przykrywamy je kloszem i zostawiamy do wyrośnięcia.
Chlebki pszenne z otrębami pszennymi
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odgazowujemy je,dzielimy na dwie części i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką.