Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffiny z mirabelkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Slodkie muffinki z kwasnymi mirabelkami. Wilgotne, puszyste, laczace slodycz ciasta i charakterek mirabelek :)

Muffiny z mirabelkami

Składniki:

Muffiny z mirabelkami

 

  • 2 szklanki umytych polówek mirabelek (obj. szkl. 250ml),
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 1/2 szklanki maki kukurydzianej,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 1 duze jajo,
  • szklanka mleka,
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • czekolada w proszku,
  • papilotki,

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z mirabelkami
Dobrze, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Make przesiac z cukrami, sola i proszkiem do pieczenia, dodac mirabelki, wymieszac. Jajo rozbeltac, polaczyc z olejem i mlekiem. Wymieszac krótko skladniki mokre z suchymi. Piekarnik bardzo dobrze rozgrzac, do temperatury 200 stopni. Ciasto nakladac do papilotek na ok 4/5 wysokosci. Niektóre muffinki - lub wszystkie, posypac obficie czekolada. Piec 20-25 minut w 190 stopnia, ostudzic na kratce. Muffinki, których nie posypalismy czekolada, mozemy po przestudzeniu posypac cukrem pudrem, z dodatkiem cukru waniliowego.