Sposób przygotowania:
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiemCukier karmlowo-waniliowy:
Cukier karmelowo-waniliowy należy zmielić np. w młynku do kawy.
Twarożek:
Ser należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Masa:
W pierwszej misce należy połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, natomiast w drugiej - zmiksować jajko, mleko oraz olej.
Następnie suche składniki połączyć (można łyżką) z mokrymi - mieszać jedynie do połączenia się składników.
Na końcu do masy wmieszać suszone jabłka.
Wypełnianie papilotek:
Formę do muffinek należy wysłać papilotkami i kolejno wypełnić: 1 łyżką ciasta, 1 łyżeczką twarożku i ponownie ciastem (ale nie większą ilością niż do 3/4 wysokości papilotek).
Wierzch muffinków posypać cukrem karmelowo-waniliowym.
Pieczenie:
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 22-25 minut (do momentu tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Upieczone ciastka należy wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Dodatkowo można oprószyć cukrem i ozdobić w uznania.