Sposób przygotowania:
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewkąWykonanie :
Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych, marchew, skórkę pomarańczową kandyzowaną, żurawinę, jabłka starte ( odciśnięte z soku). Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką.
Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda, a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik.
Formę do pieczenia 38x14x6 wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne.
Na pewno zrobię je na Wigilię.