Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffiny czekoladowe z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffiny z morelami wszystkim smakują i szybko znikają z talerza

Muffiny czekoladowe z suszonymi morelami

Składniki:

Muffiny czekoladowe z suszonymi morelami

 

  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 12 dag cukru pudru
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 100 ml kefiru
  • 15-20 dag suszonych moreli
  • 3 łyżki rumu

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe z suszonymi morelami
Suszone morele umyć i zamoczyć w gorącej wodzie z rumem na 1/2 godz. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, śmietanę,kefir, wszystko zmiksować. Do przygotowanych foremek na muffiny nakładać po łyżce ciasta, włożyć po 1-2 morele i zalać ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20-25 minut.