Sposób przygotowania:
Mule- smak gorącej Hiszpanii
Świeże mule wrzucamy do miski z posoloną wodą, pozostawiamy na 15-20 minut, wszystkie które wypłyną wyrzucamy na pewno są zepsute. Dokładanie szorujemy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, kolejno dodajemy, posiekaną drobno szalotkę, zmiażdżony czosnek, posiekaną papryczkę oraz imbir, wszystko smażymy aby się zeszkliło. Po kilku minutach dodajemy szklankę białego wina, pomidory, troszkę posiekanej pietruszki, szafran, sos rybny, wszystko gotujemy kilka minut aby z sosu odparować wodę a sos się zagęścił. Mule odcedzamy z wody płuczemy 2-3 minuty pod bieżącą wodą i dodajemy do sosu, dolewamy szklankę białego wina, skrapiamy do smaku cytryną i gotujemy pod przykryciem 4-5 minut, czekamy aż muszlę się otworzą, wszystkie zamknięte wyrzucamy są zepsute, wsypujemy resztę pietruszki, mieszamy mule s sosem i podajemy do szklanych miseczek z lampką dobrego białego gazowanego wina.
aleola
KRISTOFE
gosiczek821