Sposób przygotowania:
Fruzia czyli Hiszpański przysmak
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę i ½ szklanki cukru. Za pomocą siekaczki lub noża łączymy wszystkie składniki tworząc kruszonkę. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka z 5 jajek (białka zachowujemy ) i śmietanę – zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek i dzielimy ciasto na 3 części.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao – ciasto ponownie zagniatamy. Zagniecione ciasto z kakao wraz z 3 częścią ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubijamy na sztywną pianę z ¼ szklanki cukru. Na spod ciasta wykładamy powidła śliwkowe, na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodatkiem kakao, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao – ciasto ponownie zagniatamy. Zagniecione ciasto z kakao wraz z 3 częścią ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Białka ubijamy na sztywną pianę z ¼ szklanki cukru. Na spod ciasta wykładamy powidła śliwkowe, na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodatkiem kakao, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
smokii