Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Fruzia czyli Hiszpański przysmak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jedno z tych ciast które zawsze szybko znika z talerza. Kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z pianą białek i ciastem kakaowym to wspomnienie weekendowych obiadów u babci, polecam ;)

Fruzia czyli Hiszpański przysmak

Składniki:

Fruzia czyli Hiszpański przysmak

 

  • ¾ kg mąki
  • ½ + ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • kostka masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki kakao
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Fruzia czyli Hiszpański przysmak
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę i ½ szklanki cukru. Za pomocą siekaczki lub noża łączymy wszystkie składniki tworząc kruszonkę. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka z 5 jajek (białka zachowujemy ) i śmietanę – zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek i dzielimy ciasto na 3 części.

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao – ciasto ponownie zagniatamy. Zagniecione ciasto z kakao wraz z 3 częścią ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Białka ubijamy na sztywną pianę z ¼ szklanki cukru. Na spod ciasta wykładamy powidła śliwkowe, na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodatkiem kakao, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.