Sposób przygotowania:
Kurczak w pomarańczach po hiszpańskuETAP 1:
Udka opłukać, dokładnie osuszyć, posolić, popieprzyć i odstawić ma 3 godziny do zamarynowania.
ETAP 2:
Warzywa obrać, opłukać i pokroić.
ETAP 3:
Następnie mięso ponownie osuszyć, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej.
ETAP 4:
Mięso przełożyć na talerz, a na patelnię wlać pozostały olej, włożyć cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać podsmażone mięso, rozmaryn, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w paski paprykę oraz dokładnie wyszorowaną i pokrojoną na cząstki pomarańczę. Całość dusić bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.
Mięso podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Marika-
Magdalena88
anemon
weronikaS