Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ziemniaczana zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane ziemniaki z warzywami, kalafior oraz brokuł,jako dodatek do mięsa lub danie obiadowe na piątkowy obiad.

Ziemniaczana zapiekanka

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka

ETAP 1:

Ziemniaczana zapiekanka

1. Warzywa, brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.

3. Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

4. Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.

ETAP 2:

Ziemniaczana zapiekanka

5. Następnie brokuł i ponownie 1/3 ziemniaków.

ETAP 3:

Ziemniaczana zapiekanka

6. Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.

ETAP 4:

Ziemniaczana zapiekanka

7. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.

ETAP 5:

Ziemniaczana zapiekanka

8. Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.

ETAP 6:

Ziemniaczana zapiekanka

9. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.

ETAP 7:

Ziemniaczana zapiekanka

10. Zapiekanka gotowa.

11. Smacznego.