Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekankaETAP 1:
1. Warzywa, brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.
ETAP 2:
5. Następnie brokuł i ponownie 1/3 ziemniaków.
ETAP 3:
6. Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.
ETAP 4:
7. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.
ETAP 5:
8. Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.
ETAP 6:
9. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.
ETAP 7:
10. Zapiekanka gotowa.
11. Smacznego.