Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Czosnkowo-pietruszkowe mule w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania na bazie owoców morza uważane są za wykwintne, ale ich przygotowanie jest naprawdę proste. Mule czosnkowo-pietruszkowe na białym winie smakują obłędnie, a robi się je naprawdę szybko.

Czosnkowo-pietruszkowe mule w białym winie

Składniki:

Czosnkowo-pietruszkowe mule w białym winie

 

  • 1 kg muli
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Czosnkowo-pietruszkowe mule w białym winie
Przygotowujemy mule. Oczyszczamy je dokładnie pod bieżącą wodą. Wyrzucamy mule, które są otwarte i nie zamykają się po uderzeniu o blat.

Cebulę i czosnsk kroimy w kostkę, natkę pietruszki myjemy i siekamy.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy mule i zalewamy je winem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, aż mule się otworzą. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz i chili) oraz natkę pietruszki.

Mule doskonale smakują ze świeżą bagietką.