Sposób przygotowania:
Zapiekany ryż z jabłkami
Ryż wsypujemy do gotującej się wody z mlekiem i gotujemy przez 15 - 20 minut, dodajemy masło, cukier puder i mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do drugiego garnka, wlewamy wodę, gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem waniliowym.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy połowę ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy masę jabłkową i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy resztę ryżu i lekko dociskamy. Na ryż przekładamy śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy.
Formę żaroodporną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do drugiego garnka, wlewamy wodę, gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem waniliowym.
Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy połowę ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy masę jabłkową i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy resztę ryżu i lekko dociskamy. Na ryż przekładamy śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy.
Formę żaroodporną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Przed podaniem posypujemy cynamonem.