kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Zapiekany ryż z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami. To propozycja na słodki obiad, kolację lub deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam.

Zapiekany ryż z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany ryż z jabłkami

Na ryż :

  • 100 g ryżu
  • 1 szkl wody
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Na masę jabłkową :

  • 3 duże jabłka (u mnie reneta)
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny

Pozostałe składniki :

  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • forma do zapiekania
  • masło do wysmarowania formy
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z jabłkami
Ryż wsypujemy do gotującej się wody z mlekiem i gotujemy przez 15 - 20 minut, dodajemy masło, cukier puder i mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do drugiego garnka, wlewamy wodę, gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem waniliowym.

Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy połowę ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy masę jabłkową i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy resztę ryżu i lekko dociskamy. Na ryż przekładamy śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy.

Formę żaroodporną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.

Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Zapiekany ryż z jabłkami
Do ugotowanego ryżu dodajemy masło i cukier.
Zapiekany ryż z jabłkami
Do uprażonych jabłek dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
Zapiekany ryż z jabłkami
Uprażone jabłka wykładamy na ugotowany ryż.
Zapiekany ryż z jabłkami
Na uprażone jabłka wykładamy resztę ryżu.