Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1132]

Mule w dwóch serach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mule z winem robione w mniej tradycyjny sposób, podawane w serowym sosie, dodatkowo obsypane parmezanem.

Mule w dwóch serach

Składniki:

Mule w dwóch serach

 

  • Mule - 0,5 kg
  • Białe wino - 0,25 ml
  • Cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • oliwa
  • Parmezan - kawałek
  • Mozzarella twarda - mały kawałek
  • Natka pietruszki
  • Szynka serrano - kilka plastrów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mule w dwóch serach
Sprawdzamy świeżość muli - do spożycia będą nadawać się mule zamknięte, a z otwartych - te, które po uderzeniu o stół natychmiast się zamkną. Mule oczyszczamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną cebulkę i chili, podsmażamy, wlewamy białe wino. Wrzucamy mule, trzymamy na ogniu kilka minut, wykładamy.

Do sosu dodajemy startą mozzarellę, chwilę gotujemy, doprawiamy sos solą i pieprzem.

Mule przekładamy do naczynia żaroodpornego, do środka wkładamy kawałki szynki serrano, polewamy sosem, chwilę zapiekamy.

Przed podaniem oprószamy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.