Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Mule z curry w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uwielbiam mule w każdej postaci te przygotowane z odrobiną aromatycznego curry i moim ulubionym piwie wyszły soczyste u pyszne, polecam na szybki obiad lub uroczystą kolację :)

Mule z curry w piwie

Składniki:

Mule z curry w piwie

 

  • 1 kg muli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka curry
  • ½ szklanki piwa ( ja użyłam Perła )
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Mule z curry w piwie
Mule przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, dokładnie myjemy każdą muszelką, wyrzucając od razu wszystkie te mule, które są otwarte. Na głęboką patelnie (koniecznie z przykrywką ! ) wlewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy curry i przesmażamy wszystko razem minutę. Na patelnie wkładamy mule,, wlewamy piwo i śmietankę, przykrywamy patelnie wstrząsamy gotujemy 2 minuty. Odkrywamy , przykrywamy znowu wstrząsamy patelnia i gotujemy mule kolejne 3 minuty. Mule przekładamy na talerz ( wszystkie mule, które mają tym razem zamknięte muszle wyrzucamy ) , polewamy sosem i serwujemy najlepiej z chrupiącym bagietką i schłodzonym piwem. 

Tagi:

mule piwo