Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mule w szampańskim sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Małże w białym sosie z dodatkiem odrobiny bąbelków to istnie rozpustne połączenie idealne na koniec karnawału

Mule w szampańskim sosie

Składniki:

Mule w szampańskim sosie

 

  • 1kg małży
  • 100ml Szampana lub Prosecco
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • 1 żółtko
  • łyżka posiekanego fenkułu
  • 15g masła
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Mule w szampańskim sosie
Mule dokładnie umyj i przesegreguj (odrzuć otwarte muszle), cebulę i czosnek posiekaj, w dużym garnku rozpuść połowę masła i zeszklij na nim szalotkę, czosnek i fenkóua. Do podsmażonych warzyw dolej szampana i wrzuć mule, po 4min gotowania wyjmij małże i z 1/3 muszli wyjmij mięso. Płyn z gotowania muli lekko odparuj i podaj do niego śmietankę, sos zaciągnij żółtkiem pilnując aby całość się nie zważyła. Do gotowego sosu dodaj pozostałą połowę masła, pieprz oraz małże (te w całości i te bez skorupek). Gotowe mule podawaj z pieczywem.