Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Mule w kapuścianym wieńcu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektowne danie, w sam raz na kolację dla zwolenników owoców morza.

Mule w kapuścianym wieńcu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mule w kapuścianym wieńcu

 

  • mule - mrożone, poddane wcześniejszej obróbce termicznej, 250g,
  • kapusta pekińska - 1/2 dużej główki,
  • cebula,
  • papryka zielona,
  • pomidory w kartoniku lub w puszce - 400g,
  • przecier pomidorowy - 1-2 łyżki do smaku,
  • vegeta,
  • oliwa lub olej do smażenia - 4 łyżki,
  • cukier,
  • sok z cytryny - do smaku,
  • sól, pieprz,
  • czosnek - ząbek,
  • masło - 4 łyżki,
  • wino wytrawne - białe lub czerwone - 125ml.

 

Sposób przygotowania:

Mule w kapuścianym wieńcu
Mule rozmrozić i wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody, aż będzie czysta. Osączyć i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło i dodać mule. Przyprawić pieprzem i solą. Smażyć często mieszając. Po pięciu minutach smażenia zalać je winem i dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok 10-15 minut). W czasie, kiedy dusimy małże, przygotowujemy kapustę. Kapustę posiekać, paprykę i cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kapustę, cebulę oraz paprykę, przyprawić vegeta, pieprzem, podsmażyć przez 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, pokrojony drobno czosnek oraz przecier pomidorowy. Smazyc do miękkości wszystkich składników, aż kapusta zrobi się ''rozciapana''. Przyprawić ostatecznie do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem (ew.maggi).
Mule w kapuścianym wieńcu
Mule podsmazamy na rospuszczonym masle, przyprawiamy je sola i pieprzem
Mule w kapuścianym wieńcu
Po chwili smazenia, mule podlewany winem (ok 1/2 szklanki) i dusimy na wolnym ogniu do miekkosci
Mule w kapuścianym wieńcu
W tym samym czasie podsmazamy kapuste pekinska z cebula oraz papryka
Mule w kapuścianym wieńcu
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, smazymy do miekkosci.