przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jak tu nie lubić murzynka?

Murzynek

Składniki:

Murzynek

 

  • Składniki

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek
Murzynek często gości na moim stole. Nie jestem mistrzynią pieczenia ciast, a murzynek udaje się zawsze, wszystkim smakuje i jest niedrogi. Jak go przyrządzam? Margarynę z cukrem rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu. Dodaję wodę, następnie kakao. Mieszam ,aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie ubijam pianę z białek. Dodaję do niej żółtka, mąkę , proszek do pieczenia, a także ostygniętą masę czekoladową (pozostawiając 1/5 masy w rondelku-będzie nam potrzebna do polania ciasta).. Smarujemy keksową blaszkę tłuszczem, wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Gotowe lekko przestudzone ciasto smaruję pozostałą masą czekoladową i posypuję obficie wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka