basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Murzynek 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to piekłam już mając 6 lat.

 Murzynek 5

Składniki:

Murzynek 5

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 mała paczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 słoika marmolady

Sposób przygotowania:

Murzynek 5
Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać, zestawić z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Do pozostałej ciepłej masy dodać żółtka i mąkę pszenną, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do masy. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta, wylać ciasto, piec w temperaturze 190 stopni C przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzone przekroić, przełożyć marmoladą, i polać polewą zrobioną z odlanej masy i 2 łyżek kakao.

Tagi:

jajko jajka