ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Murzynek mocno kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe, smaczne, szybkie ciasto. Murzynek mocno kakaowy, to ciasto doskonałe na różne okazje i te duże i te małe.

Murzynek mocno kakaowy Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Murzynek mocno kakaowy

 

  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda 1/2 łyżeczki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • kakao 3 łyżki,
  • olej rzepakowy 200 ml,
  • mleko 150 ml,
  • jajka 3 sztuki "L"

 

  • masa kakaowa: palma 12,5 gram,
  • kakao 2 łyżki,
  • mąka tortowa 2 łyżki,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • czekolada 100 gram,
  • jajka 1 sztuka "L"

Sposób przygotowania:

Murzynek mocno kakaowy
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao, jajka, olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko utrzeć na gładką masę.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i piec w na grzanym piekarniku 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka 45 minut.

W czasie pieczenia do garnuszka dodać palmę i stopić, lekko wystudzić i dodać kakao, cukier puder, mąkę, czekoladę kuleczki lub zmiksowaną w rozdrabniaczu tabliczkę czekolady, jajko i rózgą wszystko wymieszać.

Zaraz po upieczeniu nie wyłączać piekarnika, otworzyć piekarnik, ciasto ponakłuwać widelcem.

Na wierzch ciasta wyłożyć masę kakaową i piec dalej z 12 minut, ciasto wystudzić dobrze i przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Murzynek mocno kakaowy
Składniki do ciasta od razu wszystkie cieramy.
Murzynek mocno kakaowy
Masa ciasta powinna miec dość gęstą konsystencję.
Murzynek mocno kakaowy
W ponakłuwane ciasto lepiej się wchłonie masa kakaowa
Murzynek mocno kakaowy
Zamiat czekoladowych kulek można zetrzeć czekoladę.
Murzynek mocno kakaowy
Murzynek mocno kakaowy
Murzynek mocno kakaowy
Murzynek mocno kakaowy