Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Świąteczny murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny murzynek to pyszne czekoladowe ciasto, które zna każdy z nas. Aby podkreślić smak świąt dodatek przyprawy korzennej nadaje niepowtarzalnego aromatu.

Świąteczny murzynek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Świąteczny murzynek

 

  • 250 g margaryny
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukrowe ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny murzynek
Do rondla przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, aromat, kakao i przyprawę korzenną - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.

Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy. Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy.

Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka.

Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami.

Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła. 
Świąteczny murzynek
do rondla przekłądamy skłądniki do roztopienia
Świąteczny murzynek
do zimnej częsci masy dodajemy żółtka - miksujemy
Świąteczny murzynek
następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Świąteczny murzynek
białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta - mieszamy
Świąteczny murzynek
gotowe ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej formy
Świąteczny murzynek
ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy