Sposób przygotowania:
Świąteczny murzynek
Do rondla przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, aromat, kakao i przyprawę korzenną - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy. Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami.
Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła.
Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy. Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami.
Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła.