lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Murzynek na mleku z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem.

Murzynek na mleku z powidłami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Murzynek na mleku z powidłami

Składniki:

  • 125 gram masła
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 pełna szklanka ksylitolu fińskiego
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki błonnika kakaowego

Dodatkowo:

  • żurawina 2 garście
  • cukier puder do posypania murzynka

Sposób przygotowania:

Murzynek na mleku z powidłami

Wykonanie:

Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić .

Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą.

Mieszamy na gładka masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem podajemy do zjedzenia.

Murzynek na mleku z powidłami
Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy .
Murzynek na mleku z powidłami
Wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka).
Murzynek na mleku z powidłami
Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na gładka masę.
Murzynek na mleku z powidłami
Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy.
Murzynek na mleku z powidłami
Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
Murzynek na mleku z powidłami
Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta.