ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Murzynek z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z powidłami śliwkowymi.

Murzynek z powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek z powidłami

 

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • krem karpatka ( + mleko i masło - zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z powidłami
Margarynę Kasia, mleko, cukier i kakao wkładamy do naczynia i podgrzewamy mieszając aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę. Nie dopuszczamy do wrzenia. Po wystudzeniu masy, kilka łyżek odkładamy, resztę łączymy z mąką, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do gotowej masy. Mieszamy ponownie. Wylewamy gotowe ciasto do formy nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200 stopni przez około 45 minut. Po wyjęciu ciasto studzimy lekko a następnie przekrawamy je na 3 części. Jedną warstwę smarujemy powidłami, a drugą kremem karpatka. Składamy ciasto. Na koniec polewamy je odłożoną wcześniej masą kakaową. Smacznego!
Murzynek z powidłami
Przed wyłożeniem masy do formy, smarujemy ją tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Murzynek z powidłami
Żółtka dodajemy bezpośrednio do ciasta, lecz białka należy starannie ubić na pianę.

Tagi:

tarta