Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Murzynek z powidłami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wszystkim znany i przez wszystkich kochany Murzynek. Miękki, wilgotny, z delikatnym smakiem powideł i przyprawy piernikowej, oblany fantastyczną, mleczną polewą również z dodatkiem powideł- ideał!

Murzynek z powidłami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek z powidłami

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna- 4 szklanki
  • jajka- 4 szt.
  • mleko- 2 szklanki
  • cukier- 1 szklanka
  • masło- 250 g
  • powidła śliwkowe- 1 słoiczek
  • kakao- 3 czubate łyżki
  • przyprawa do piernika- 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • soda- 1 łyżeczka

 

  • Polewa:
  • czekolada mleczna- 100 g
  • powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z powidłami
Ciasto: W garnuszku zagotować mleko z masłem, cukrem oraz kakao i przelać do sporej miski. Żółtka oddzielić od białek i dodać je do masy, połączyć. Wmieszać również powidła. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką, przelać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 40-45 minut. Polewa: Do roztopionej w kąpieli wodnej czekolady dodać powidła i wymieszać. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta.
Murzynek z powidłami
ciasto murzynek, murzynek na powidłach, murzynek z powidłami, murzynek z polewą czekoladową,