Sposób przygotowania:
Murzynek z pianką kokosowo - bezowąWykonanie murzynka:
Do wysokiego garnuszka wkładamy kostkę masła, cukier, wlewamy wodę i rozpuszczamy na małym gazie.
Mamy składniki rozpuszczone, teraz dodajemy wódkę 50 ml i błonnik kakaowy( kakao). Mieszamy dalej do połączenia składników. Ściągamy z gazu i zostawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu aż składniki połączą się, a ciasto będzie idealne.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na który kładziemy ciasto łopatką czy łyżką. Jak tam wam wygodnie. Rozprowadzamy równo na całej powierzchni.
Wykonanie pianki kokosowej:
Do misy wlewamy białka i ubijamy je z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy.
Przekładamy piankę kokosową na murzynka, wygładzamy. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.