Sposób przygotowania:
Ciasto z murzynkami
Do białek dodać 5 łyżek wody i szczyptę soli, wymieszać i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Do sztywnej piany dodać żółtka jajek i ostrożnie wymieszać, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto przelać do małej prostokątnej formy i upiec w temp.180 st około 25 min. W wysokim garnku zagotować mleko i wystudzić, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszać z zimnym mlekiem, dodać sypka kawę i śmietanki przy pomocy miksera na najwyższych obrotach ubijać do momentu, aż uzyskamy ładną piankę.Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty inasączyć je koniakiem, jeden blat ciasta ponownie umieścić w formie ułożyć na nim ciepłe lody jak są duże to trzeba ostrożnie przy pomocy ostrego noża przekroić na mniejsze części, lody ułożyć tak, aby na każdej porcji po pokrojeniu był lód i zalać je ubitą kawową pianką, przykryć drugim ciastem(lekko je dociskając). Wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem( ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczaną w niewielkiej ilości gorącej wody) Ciasto dowolnie udekorować stratą czekoladą i schłodzić najlepiej kilka godzin, aby smaki się połączyły, a ciasto nabrało wilgoci.
cris
-Natka-
edytaha
iziona