Murzynek z mleczną pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolorowe ciasto, które szybko znika z talerza ;)

Murzynek z mleczną pianką

Składniki:

Murzynek z mleczną pianką

 

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe do posypania
  • papier do pieczenia

 

  • Masa:
  • 60 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 galaretki (2 wiśniowe, 1 cytrynowa)

 

  • Do nasączenia biszkoptów:
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • oraz wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Murzynek z mleczną pianką
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać po trochu cukier, następnie cukier waniliowy. Do masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąki przesiać na sitku wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąki dodawać powoli do masy - ale już nie miksować, tylko lekko mieszać łyżką tak, żeby piana nie opadła, a ciasto było gęste. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto upiec w temp. 180 st. przez 30-35 min. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa jednakowej szerokości placki.

Masa I: Rozpuścić wiśniowe galaretki w 3/4 szklanki wrzącej wody i wystudzić. 40 dag serka homogenizowanego wymieszać z galaretkami wiśniowymi.

Masa II: Rozpuścić cytrynową galaretkę w 3/4 szklanki wrzącej wody i wystudzić. Wymieszać wystudzoną galaretkę z pozostałym serkiem homogenizowanym (20 dag).

Wykonanie: Dolną część biszkoptu przełożyć do formy. Biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z cytryną. Na biszkopcie poukładać wydrylowane wiśnie. Zalać tężejącą masą wiśniową. Przykryć całość drugą częścią biszkoptu, który należy również nasączyć. Na drugi biszkopt wylać tężejącą masę cytrynową. Całość posypać kakaem oraz wiórkami kokosowymi.