Sposób przygotowania:
Murzynek z mleczną pianką
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać po trochu cukier, następnie cukier waniliowy. Do masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąki przesiać na sitku wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąki dodawać powoli do masy - ale już nie miksować, tylko lekko mieszać łyżką tak, żeby piana nie opadła, a ciasto było gęste. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto upiec w temp. 180 st. przez 30-35 min. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa jednakowej szerokości placki.
Masa I: Rozpuścić wiśniowe galaretki w 3/4 szklanki wrzącej wody i wystudzić. 40 dag serka homogenizowanego wymieszać z galaretkami wiśniowymi.
Masa II: Rozpuścić cytrynową galaretkę w 3/4 szklanki wrzącej wody i wystudzić. Wymieszać wystudzoną galaretkę z pozostałym serkiem homogenizowanym (20 dag).
Wykonanie: Dolną część biszkoptu przełożyć do formy. Biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z cytryną. Na biszkopcie poukładać wydrylowane wiśnie. Zalać tężejącą masą wiśniową. Przykryć całość drugą częścią biszkoptu, który należy również nasączyć. Na drugi biszkopt wylać tężejącą masę cytrynową. Całość posypać kakaem oraz wiórkami kokosowymi.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać po trochu cukier, następnie cukier waniliowy. Do masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąki przesiać na sitku wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąki dodawać powoli do masy - ale już nie miksować, tylko lekko mieszać łyżką tak, żeby piana nie opadła, a ciasto było gęste. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto upiec w temp. 180 st. przez 30-35 min. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa jednakowej szerokości placki.
Masa I: Rozpuścić wiśniowe galaretki w 3/4 szklanki wrzącej wody i wystudzić. 40 dag serka homogenizowanego wymieszać z galaretkami wiśniowymi.
Masa II: Rozpuścić cytrynową galaretkę w 3/4 szklanki wrzącej wody i wystudzić. Wymieszać wystudzoną galaretkę z pozostałym serkiem homogenizowanym (20 dag).
Wykonanie: Dolną część biszkoptu przełożyć do formy. Biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z cytryną. Na biszkopcie poukładać wydrylowane wiśnie. Zalać tężejącą masą wiśniową. Przykryć całość drugą częścią biszkoptu, który należy również nasączyć. Na drugi biszkopt wylać tężejącą masę cytrynową. Całość posypać kakaem oraz wiórkami kokosowymi.
msewka
eli_555