Sposób przygotowania:
Tort kakaowy z wiśniami
Ciasto na biszkopt przygotowujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-cappuccino,przepisy-okazje-przepis,271079.html. Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Wiśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Gdy to nastąpi w soku wiśniowym rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i całość wlewamy do gotujących się wiśni w soku własnym. Gotujemy do zgęstnienia i uzyskania ładnego czerwonego koloru ( nie może być widać śladów mąki ziemniaczanej). Następnie studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao ( można je wcześniej rozprowadzić w niewielkiej ilości śmietany kremówki)
Jeden blat biszkopta układamy na podkładce. Biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym ( jeśli tort będą jadły dzieci) lub wiśniówką ( wersja tylko dla dorosłych). Na biszkopt nakładamy 3/4 frużeliny wiśniowej i równomiernie rozprowadzamy. Na frużelinę nakładamy krem kakaowy i równo go rozsmarowujemy. Całość przykrywamy nasączonym drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostała frużelinę. Całość schładzamy godzinę. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ubitą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Na koniec wykonujemy dowolną dekorację. Gotowy tort schładzamy przez noc w lodówce.
Wiśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Gdy to nastąpi w soku wiśniowym rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i całość wlewamy do gotujących się wiśni w soku własnym. Gotujemy do zgęstnienia i uzyskania ładnego czerwonego koloru ( nie może być widać śladów mąki ziemniaczanej). Następnie studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao ( można je wcześniej rozprowadzić w niewielkiej ilości śmietany kremówki)
Jeden blat biszkopta układamy na podkładce. Biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym ( jeśli tort będą jadły dzieci) lub wiśniówką ( wersja tylko dla dorosłych). Na biszkopt nakładamy 3/4 frużeliny wiśniowej i równomiernie rozprowadzamy. Na frużelinę nakładamy krem kakaowy i równo go rozsmarowujemy. Całość przykrywamy nasączonym drugim blatem biszkoptowym, na którym rozsmarowujemy pozostała frużelinę. Całość schładzamy godzinę. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ubitą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Na koniec wykonujemy dowolną dekorację. Gotowy tort schładzamy przez noc w lodówce.
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :)
SylaUla
edytaha
misia5
O tak :) Pierwszy i na pewno nie ostatni taki wypiek :)
misia5
Dziękuję:) Jubilatka była zaskoczona i mega zadowolona :)