Sposób przygotowania:
Sernik z jagodową galaretką i borówkamiPrzygotowanie biszkoptu czekoladowego:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Następnie ubijamy i dodajemy po 1 żółtku,łyżkę wody i łyżkę oleju. Ubitą masę łączymy z suchymi składnikami. Przelewamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie wkładki serowej:
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Następnie ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce zmielonego sera. Następnie masę serową mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatne łączymy z masą serową. Przekładamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok.35-40 min. Gdy sernik upieczony wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce. Po całkowitym wystudzeniu wyciągamy z blaszki.
Przygotowanie kremu:
Ugotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i proszek budyniowy. Wlać na gotującej się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia. Do gorącego budyniu dodać galaretkę jagodową w proszku i mieszać, aż galaretką się rozpuści. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Ciągle ucierając dodać po 1 łyżce budyniu. Na końcu dodajemy po parę kropli spirytusu.
Przygotowanie galaretki:
W 3 szkl. gorącej przegotowanej wody rozpuścić 3 galaretki jagodowe. Pozostawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Połączyć z tężejącą galaretką jagodową.
Składanie ciasta:
Biszkopt czekoladowy nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć 3/4 kremu malinowo- jagodowego. Następnie na krem wykładamy wkładkę serową i smarujemy resztą kremu malinowo-jagodowego. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z borówkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
SylaUla
Agnieszka Rec
Dziękuje kochana :) Pozdrawiam serdecznie :)