Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

Sernik z jagodową galaretką i borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam upiec w letnim sezonie chociaż raz to ciasto. Jest smaczne, kolorowe Biszkopt czekoladowy przekładany kremem malinowo- jagodowym z wkładką serową z dodatkiem galaretki jagodowej i borówek.

Sernik z jagodową galaretką i borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z jagodową galaretką i borówkami

na biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

na wkładkę serową:

  • 75 dag sera białego zmielonego 2 razy
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem malinowo- jagodowy:

  • 1 masło o temperaturze pokojowej
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 szkl. mleka
  • 1 galaretka o smaku jagodowym w proszku
  • 2 łyżki spirytusu

na wierzch:

  • 30 dag borówek
  • 3 galaretki o smaku jagodowym

dodatkowo:

  • poncz z herbaty osłodzonej i odrobiny spirytusu

Sposób przygotowania:

Sernik z jagodową galaretką i borówkami

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

Sernik z jagodową galaretką i borówkami
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z blaszki i studzimy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Następnie ubijamy i dodajemy po 1 żółtku,łyżkę wody i łyżkę oleju. Ubitą masę łączymy z suchymi składnikami. Przelewamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie wkładki serowej:

Sernik z jagodową galaretką i borówkami
Masę serową łączymy delikatne z ubitą pianą

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Następnie ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce zmielonego sera. Następnie masę serową mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatne łączymy z masą serową. Przekładamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok.35-40 min. Gdy sernik upieczony wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce. Po całkowitym wystudzeniu wyciągamy z blaszki.

Przygotowanie kremu:

Sernik z jagodową galaretką i borówkami
Budynie malinowe w proszku roztrzepujemy z żółtkami w 1/2 szkl. mleka

Ugotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i proszek budyniowy. Wlać na gotującej się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia. Do gorącego budyniu dodać galaretkę jagodową w proszku i mieszać, aż galaretką się rozpuści. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Ciągle ucierając dodać po 1 łyżce budyniu. Na końcu dodajemy po parę kropli spirytusu.

Przygotowanie galaretki:

W 3 szkl. gorącej przegotowanej wody rozpuścić 3 galaretki jagodowe. Pozostawić do lekkiego stężenia. Borówki opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Połączyć z tężejącą galaretką jagodową.

Składanie ciasta:

Sernik z jagodową galaretką i borówkami
Gdy wylejemy tężejącą galaretkę z borówkami na wierzch ciasta wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin

Biszkopt czekoladowy nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć 3/4 kremu malinowo- jagodowego. Następnie na krem wykładamy wkładkę serową i smarujemy resztą kremu malinowo-jagodowego. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z borówkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.