Sposób przygotowania:
Czarno- czerwone drożdżówki porzeczkoweETAP 1
CIASTO
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.
Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Przygotowujemy także kruszonkę.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania „grudek”.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Wyłożone ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 45 x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm). Po rozwałkowaniu ciasto dzielimy wzdłuż krótszego boku na około 16 pasków. Tyle też powinno wyjść drożdżówek.
ETAP 3
Każdy z otrzymanych pasków zlepiamy końcami, formując z niego kółko. Powstałe koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
ETAP 4
Otrzymane ósemki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tam pozostawiamy je do podrośnięcia na około 8 -10 minut.
W wyrośniętych ósemkach za pomocą literatki wykonujemy po dwa wgłębienia.
ETAP 5
Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy porcje czarnej porzeczki, a w środek drugiego porcje czerwonej porzeczki.
Tak powstałe bułeczki obficie posypujemy kruszonką.
Następnie drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Między czasie przygotowujemy lukier.
LUKIER: Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Upieczone drożdżówki wyjmujemy i delikatnie polewamy lukrem. Następnie studzimy je i gotowe.
SylaUla
gusia1000
damian s
robaczek