rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Mus agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gotowy mus zawijamy w celofan albo folię i przechowujemy w suchym miejscu.

Mus agrestowy

Składniki:

Mus agrestowy

 

  • dojrzały agrest,
  • 1 kg masła,
  • 70-75 dag cukru,
  • 0,25-0,3 l wody

Sposób przygotowania:

Mus agrestowy
Agrest po oczyszczeniu wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy. Miękkie owoce przecieramy przez sito. Przecier wraz z sokiem ubijamy do spienienia, po czym na 1 kg masy dodajemy 1 kg 70-75--procentowego syropu (70-75 dag cukru na 0,25-0,3 1 wody) i całość ubijamy. Masę rozlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika do podsuszenia. Gotowy mus zawijamy w celofan albo folię i przechowujemy w suchym miejscu. Przed podaniem mozna posypac cukrem.

Tagi:

agrestowy