joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny mus czekoladowy - smaczny deser dla całej rodziny!

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 żółtek jaj
  • 150 ml mleka
  • 200 gramów cukru
  • 200 ml śmietany (36%)
  • pół laski wanilii
  • 250 ml brandy

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy połamaną na małe kawałeczki czekoladę oraz bardzo drobno pokrojoną laskę wanilii i dokładnie mieszamy, do czasu aż czekolada się rozpuści. Do metalowej miski wkładamy żółtka jaj i ubijamy je z cukrem aż uzyskamy puszystą, białą masę. Następnie kładziemy miskę na rondlu z gotującą się wodą na małym ogniu . W trakcie ubijania żółtkowej masy, dodajemy bardzo powoli roztopioną czekoladę. Kiedy czekolada zacznie gęstnieć, wyjmujemy miskę i nadal ubijając dodajemy alkohol. Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej ubitą na sztywno śmietanę.

Tagi:

czekolada