mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

małe co nieco dla łasuchów:)

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 20 dag czekolady
  • 6 jajek
  • łyżeczka od herbaty cukru waniliowego
  • łyżka masła
  • sok wyciśnięty z mandarynki

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
Jajka rozbić,żółtka utrzeć do białości z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywna pianę. Czekoladę drobno posiekać. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej(lub na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie).. Dodać czekoladę i mieszać,dopóki całkiem się nie rozpuści. Następnie wlać rum,ponownie wymieszać i zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej dodać utarte żółtka i łyżkę piany z białek,starannie i ostrożnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany,bardzo delikatnie wymieszać,włożyć do pucharków i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.Wierzch musu można posypać startą ciemną czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.