eminka15

eminka15

Kucharz
[Przepisów: 4]

Mus czekoladowy 13

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealny deser na nudne wieczory :)

Mus czekoladowy 13

Składniki:

Mus czekoladowy 13

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy 13
W garnuszku wstawionym do większego naczynia z wrzątkiem rozpuszczamy masło. Czekoladę rozdrabniamy dodajemy do rozpuszczonego masła, mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wlewamy sok z mandarynki, mieszamy i zestawiamy w ognia. Następnie do czekolady dodajemy po żółtku cały czas mieszając, a potem po łyżce piany ubitej z białek. Mieszamy wszystko dokładnie ale delikatnie. Przygotowujemy teraz miseczki bądź pucharki. Biszkopty maczamy chwilkę w mleku, tak alby nie były za miękkie. Wykładamy na pucharkach. Na biszkopty można ewentualnie wyłożyć dowolny pokrojony owoc. W moim przypadku były to banany. Zalewamy musem. Dekorujemy. Mój mus pokryłam rozdrobnionymi białymi michałkami. :) I wyłożyłam reszta banana. Tak ukończony mus wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki. Smacznego