marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus czekoladowy po francusku.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej oraz mieszać,a potem ostudzić.Ubić na parze żółtka.Potem ubić pianę.Wymieszać.

Mus  czekoladowy po francusku.

Składniki:

Mus czekoladowy po francusku.

 

  • 150 g.deserowej czekolady,
  • 3 żółtka,
  • 50 g.cukru,
  • 2 łyżki winiaku,
  • 1 łyżeczka naturalnej kawy rozpuszczalnej,
  • 3 białka,
  • 150 g.kremowej śmietany-30%.

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy po francusku.
Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w garnuszku zanurzo-
-nym w wodzie gorącej,mieszając cały czas.Odstawić i wystudzić na boku.W misce na parze ubić żółtka,cukier,winiak i kawę przez
5-7 min.na kremową masę..Potem zdjąć miskę z pary i znów ubijać,aż się ostudzi.Białka ubić na sztywną pianę.Kremową śmietanę i pianę z białek wraz z płynną czekoladową masą wmie-
-szać do żółtkowej masy.Mus czekoladowy podawać w szklanych
pucharkach dobrze schłodzony.

Tagi:

kawa czekolada