Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mus czekoladowy Pyzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

czas przygotowania nie uwzględnia czasu chłodzenia deseru

Mus czekoladowy Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus czekoladowy Pyzy

 

 

  • 80 g cukru brązowego

 

  • 1 łyżeczka pasty z wanilii albo ziarenka z jednej laski

 

  • 150 g serka śmietankowego

 

  • 100 ml śmietanki kremówki

 

  • 125 kuwertury czekoladowej 52% kakao

 

  • 5 łyżek likieru Baileys

 

  • 4 łyżeczki startej czekolady

 

  • posypka

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy Pyzy
Czekoladę połamałam i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Jajko umyłam, sparzyłam, wybiłam do miski. Dodałam cukier, wanilię i ubiłam na puszystą pianę - pod koniec ubijania postawiłam miskę, na kilka chwil, na garnuszek z wrzącą wodą i ubijałam na parze żeby mieć pewność, że cukier całkowicie się rozpuścił. Nie przerywając miksowania dodałam serek i dalej ubijałam przez chwilę. Wlałam płynną czekoladę i likier. Oddzielnie ubiłam śmietankę - wmieszałam ją w masę za pomocą łyżki. Masę przełożyłam do szklaneczek, z tej ilości wyjdzie 4 - 6 porcji. Wierzch posypałam startą drobno czekoladą i posypką cukrową, odstawiłam do lodówki żeby deser stężał i schłodził się dobrze.
Mus czekoladowy Pyzy
czekoladową kuwerturę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej
Mus czekoladowy Pyzy
sparzone jajko wybiłam do miski - dodałam cukier i pastę z wanilii
Mus czekoladowy Pyzy
ubiłam na bardzo puszystą pianę - cukier musi się rozpuścić całkowicie
Mus czekoladowy Pyzy
do masy dodałam serek - potem czekoladę i likier a na końcu ubitą śmietankę