gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Mus czekoladowy wg gosiek i edzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aby mus dobrze się stężał musisz użyć tylko gorzkiej czekolady.

Mus czekoladowy wg gosiek i edzia

Składniki:

Mus czekoladowy wg gosiek i edzia

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 ml rumu
  • 5 dag rodzynek
  • kakao
  • bita śmietana
  • 12 rurek waflowych

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy wg gosiek i edzia
Czekoladę połam na małe kawałki. Do rondla wrzuć czekoladę z masłem i 4 łyżkami wody. Ciągle mieszając gotuj aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Ugotowaną masę odstaw do ostygnięcia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Masę z żółtek wlej do czekolady. Dokładnie wymieszaj. Rodzynki skrop rumem. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy czekoladowej dodaj rodzynki i pianę z białek. Połącz delikatnie wszystkie składniki. Taka masę odstaw do lodówki aby się stężała. Po wyjęciu masy ozdób bitą śmietaną. Posyp kakao i powbijaj rurki waflowe.