Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mus z domowej czekolady z ubitą kremówką.

Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3

 

  • 1/3 kostki dobrej palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • czekolada w młynku - wg uznania

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3
Palmę (użyłam Kasi) przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, mleko i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, energicznie mieszając, aż wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Masę ostudzić. Wsypać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. 2/3 ubitej śmietany dodać do czekolady i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy rozłożyć do pucharków. Na wierzchu rozłożyć pozostawioną śmietanę. Wierzch każdej porcji oprószyć czekoladą z młynka. Deser można dodatkowo schłodzić w lodówce.
Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3
Palma przełożona do garnka z dodatkiem cukru kakao i mleka.
Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3
Mleko w proszku dodane do przestudzonej czekoladowej masy.
Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3
Śmietana kremówka przelana do miski ubita na sztywno.
Mus czekoladowy z bitą śmietaną 3
Dwie trzecie ubitej śmietany dodane do domowej czekolady.

Tagi:

czekolada