zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mus jabłkowy 5

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszny mus na zimę ............

Mus jabłkowy 5 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mus jabłkowy 5

 

  • 2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
  • 1,5 szk cukru

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy 5
Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka. Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ). Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ). Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści. Odstaw na 10-15 minut. Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ). Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut. Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię. Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.
Mus jabłkowy 5
gotowy mus nałóż do słoików moje miały po 300 ml
Mus jabłkowy 5
zakręcone słoiki pasteryzuj około 8 do 10 minut