Sposób przygotowania:
Mus jabłkowy do słoikówZ podanych proporcji otrzymasz 2,5 litra dżemu. Przepis : Jabłka umyj, obierz, usuń z nich nasiona i pokrój w grubą kostkę. Wlej ok. 300 ml wody i duś w garnku z grubym dnem na dużym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15 min. co pewien czas mieszając. Dolewaj systematycznie wody, tak żeby jabłka się nie przypalały, co łącznie wyjdzie ok. litra wody. Po tym upływie czasu dodaj cukier i przyprawę do szarlotki, dokładnie wymieszaj, przełóż garnek na najmniejszy ogień i duś przez kolejne 10 minut, często mieszając. Następnie wyparz słoiki, dokładnie osusz wnętrze zakrętki. Jeszcze gorący dżem przekładaj do słoików typu twist -off i szybko je zakręcaj. Postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.
Przeczytaj: desery dla niemowlaka >>>