szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mus jabłkowy do słoiczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To najprostszy przepis na mus. W zimie mus na pewno się przyda do naleśników czy ciasta.

Mus jabłkowy do słoiczków

Składniki:

Mus jabłkowy do słoiczków

 

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy do słoiczków
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotować tak długo aż się jabłka rozpadną a woda wyparuje. Dodajemy cukier i ciągle mieszając gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gorące jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak na noc.