Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Mus jabłkowy do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż z jabłkami i cynamonem miło kojarzy się z dzieciństwem, ale jego smak w dorosłym życiu już nie rzuca na kolana.Za szarlotką specjalnie też nigdy nie przepadałam, ale od kiedy zaczęłam robić ten mus jabłkowy, tak polubiłam każdy z nimi deser.

Mus jabłkowy do słoików Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mus jabłkowy do słoików

 

  • 3 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu nasion) - najlepiej papierówek/ antonówek
  • 0,5 kg cukru
  • szarlotki - 20 g - najlepiej z firmy Kamis, w składzie są : goździki, cynamon, kardamon oraz imbir
  • 1 l wody

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy do słoików

Z podanych proporcji otrzymasz 2,5 litra dżemu. Przepis : Jabłka umyj, obierz, usuń z nich nasiona i pokrój w grubą kostkę. Wlej ok. 300 ml wody i duś w garnku z grubym dnem na dużym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15 min. co pewien czas mieszając. Dolewaj systematycznie wody, tak żeby jabłka się nie przypalały, co łącznie wyjdzie ok. litra wody. Po tym upływie czasu dodaj cukier i przyprawę do szarlotki, dokładnie wymieszaj, przełóż garnek na najmniejszy ogień i duś przez kolejne 10 minut, często mieszając. Następnie wyparz słoiki, dokładnie osusz wnętrze zakrętki. Jeszcze gorący dżem przekładaj do słoików typu twist -off i szybko je zakręcaj. Postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.


Przeczytaj: desery dla niemowlaka >>>

Mus jabłkowy do słoików
Pokrojone w grubą kostkę jabłka podlej wodą i duś przez ok. 15 minut
Mus jabłkowy do słoików
Dodaj cukier i przyprawę, wymieszaj i duś przez kolejne 10 min często mieszając