ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Mus pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z ziołowym winegretem

Mus pomidorowy

Składniki:

Mus pomidorowy

 

  • 40 dag pomidorów
  • 15 dag mielonej szynki
  • 20 dag kremówki
  • 100 ml keczupu
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 200 ml białego wina
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Mus pomidorowy
Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w białym wytrawnym winie.Wlać do 4 oziębionych miseczek i przechylając we wszystkie strony,pokryć galaretką ścianki.Miseczki wstawić do lodówki.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić.Połowę pomidorów zmiksować z szynką i keczupem.Pozostałą żelatynę rozpuścić w gorącym soku pomidorowym,dodać do zmiksowanego musu i dokładnie wymieszać.Dodać resztę pokrojonych pomidorów i schłodzić.Doprawić solą oraz pieprzem.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z musem.Mus włożyć do miseczek na 3-4 godziny.Przed podaniem zanurzać miseczki w gorącej wodzie.

Tagi:

szynka