marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus truskawkowo-jogurtowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,jogurt wymieszać z cukrem,dodać wanilię,dodać żelatyny.Truskawki na mus oczyścić,umyć,zmiksować,dosłodzić.

Mus truskawkowo-jogurtowy.

Składniki:

Mus truskawkowo-jogurtowy.

 

  • Na mus truskawkowy:
  • 80 g.truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
  • Na mus jogurtowy:
  • 80 ml.jogurtu naturalnego chudego lub pełnego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 płatków żelatyny,
  • laska wanilii.

 

Sposób przygotowania:

Mus truskawkowo-jogurtowy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,a jogurt wymieszać z cukrem, dodać środek wanilii,ubić,dodając odciśniętą żelatynę.Rozłożyć do pucharków łyżką masę jogurtową i wstawić do lodówki na 40 min.do stężenia.W tym samym czasie oczyścić truskawki z szypułek i opłukać,a jak są mrożone,to tylko rozmrozić i osączyć na sitku.Dać do miksera owoce,wsypać pół szklanki cukru pudru i zmiksować. Wyjąć na chwilę z lodówki tężejącą masę jogurtową i nałożyć tyle samo po równo musu truskawkowego,co białego i wstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.Po upływie czasu 35-40 min. deser wyjąć i przystroić świeżymi listkami mięty lub cały- -mi owocami.