dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Mus winogronowy z kremowką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deserek winogronowy;)....

Mus winogronowy z kremowką

Składniki:

Mus winogronowy z kremowką

 

  • 35 dag bezpestkowych winogron
  • 250 ml kremówki
  • 6 dag cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • sok z całej mandarynki
  • 8 dag cukru
  • 6 dag płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Mus winogronowy z kremowką
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni rozpuścić cukier, uważając, aby nie spalić powstałego karmelu. Dosypać płatki, wymieszać łyżką posmarowaną olejem, rozsmarować na pergaminie. Winogrona starannie umyć i otrzepać z wody. niedużą kiść odłożyć do dekoracji. winogrona zmiksować z połową cukru pudru i sokiem wyciśniętym z cytrusów. Schłodzoną kremówkę przełożyć do miski i ubijać mikserem z resztą cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej masy. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać ze zmiksować winogronami. Mus rozłożyć do pucharków. Winogrona do dekoracji przekroić. Porcje deseru ozdobić połówkami winogron i połamanym na kawałki karmelem migdałowym.