Sposób przygotowania:
Mus z antonówek
Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w mniejsze cząstki. Wrzuciłam do rondla, podlałam szklanką wody i gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, dopóki jabłka nie zrobiły się miękkie. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgniotłam je najlepiej jak się dało. Dodałam do smaku cukru i nadal dusiłam, tym razem bez przykrycia, aż mus się zagęścił. Gorący mus szybko przełożyłam do czystych i suchych słoiczków, zakręciłam słoiczki i postawiłam je do góry dnem, przykryłam kocem. Po dziesięciu minutach słoiczki odwróciłam i ponownie opatuliłam kocem. Pozostawiłam je tak, dopóki całkowicie nie wystygły.
elzbieta8960
edytaha
Oj będzie, na pewno :)