akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Jesienny torcik z musem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Torcik bardzo delikatny, lekki i smaczny! Serdecznie polecam. Przed podaniem udekorować śliwkami. Smacznego!

Jesienny torcik z musem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienny torcik z musem śliwkowym

 

  • Biszkopt (składniki razy 2, będą potrzebne 2 biszkopty):
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki zimnej wody

 

  • Mus śliwkowy :
  • 1 kg. śliwek, np. węgierek
  • 500 ml. wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • ok. 2-3 łyżki cukru

 

  • Warstwa śmietanowa:
  • 500 ml. kremówki 30-36%
  • 70 ml. mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml. wody
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • kilka śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jesienny torcik z musem śliwkowym
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier (stopniowo!), cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy jajecznej dodać wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy 26cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić drugi biszkopt. 2. Mus śliwkowy: Ze śliwek wyjąć pestki. Zagotować śliwki z wodą i cukrem. Zmiksować na puree, a następnie ponownie zagotować. Wsypać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy biszkopt. Schłodzić. 3. Warstwa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do niej mleko i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. ¾ masy wyłożyć na stężały mus śliwkowy, przykryć drugim biszkoptem i wysmarować resztą masy śmietankowej. Schłodzić do stężenia. 4. Przed podaniem udekorować śliwkami. Smacznego! 



Przepis znaleziony na blogu Gotuję bo lubię (troszkę go zmodyfikowałam).
Jesienny torcik z musem śliwkowym
Upieczony i ostudzony biszkopt do jesiennego torciku.
Jesienny torcik z musem śliwkowym
Wylany mus śliwkowy na pierwszy biszkopt.
Jesienny torcik z musem śliwkowym
Wykładanie wartswy śmietanowej na drugi biszkopt.
Jesienny torcik z musem śliwkowym
Schłodzony i udekorowany śłiwkami torcik.