Sposób przygotowania:
Jesienny torcik z musem śliwkowym
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier (stopniowo!), cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy jajecznej dodać wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy 26cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić drugi biszkopt. 2. Mus śliwkowy: Ze śliwek wyjąć pestki. Zagotować śliwki z wodą i cukrem. Zmiksować na puree, a następnie ponownie zagotować. Wsypać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na pierwszy biszkopt. Schłodzić. 3. Warstwa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do niej mleko i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. ¾ masy wyłożyć na stężały mus śliwkowy, przykryć drugim biszkoptem i wysmarować resztą masy śmietankowej. Schłodzić do stężenia. 4. Przed podaniem udekorować śliwkami. Smacznego!
Przepis znaleziony na blogu Gotuję bo lubię (troszkę go zmodyfikowałam).
Przepis znaleziony na blogu Gotuję bo lubię (troszkę go zmodyfikowałam).