zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ptysie z musem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na Ptysie z musem śliwkowym

Ptysie z musem śliwkowym

Składniki:

Ptysie z musem śliwkowym

 

  • Ciasto:
  • 3,5 łyżki masła
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 7,5 łyżki mąki
  • 2 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 15 dag serka homogenizowanego
  • op. jogurtu (150g)
  • sok z limetki
  • 4łyżki cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • 50 dag śliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • skórka pomarańczowa
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ptysie z musem śliwkowym
Zagotuj 250 ml wody z masłem, cukrem i solą. Dadaj mąkę. Zdejmij garnek z ognia, wbij jajka, wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj. Za pomocą szprycerki nałóż na blachę wyłożoną pergaminem 12 kulek. Piecz ok. 30 min w temp. 170 *C. Wymieszaj serek, jogurt, sok z limetki i cukier. Żelatynę rozpuść i połącz z masą serową. Śliwki drobno pokrój. Sok i skórkę pomarańczową zagotuj z miodem i cynamonem. Dodaj śliwki i ostudź. Gorące ptysie przekrój, ostudź i napełnij kremem. Podawaj ze śliwkami.