Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mus z wędzonej makreli z kawiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Puszysty mus z wędzonej makreli podany z kawiorem to klasa sama w sobie, polecam dla każdego :-)

Mus z wędzonej makreli z kawiorem

Składniki:

Mus z wędzonej makreli z kawiorem

 

  • 200g wędzonej makreli
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 5g masła
  • 10g szalotki
  • 5g mąki
  • 150ml wywaru rybnego
  • kawior

Sposób przygotowania:

Mus z wędzonej makreli z kawiorem
Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim szalotkę, dodaj mąkę i smaż aż do powstania jasnej zasmażki, na koniec dolej zimny bulion rybny i gotuj do zgęstnienia. Z ryby usuń ości, skórę i kręgosłup, mięso zmiksuj z zimną zasmażką a potem przetrzyj przez sito. Do masy rybnej dodaj roztopioną żelatynę i ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszaj, gotowy mus przelej do foremek i wstaw do lodówki, podawaj z kawiorem.

Tagi:

kawior