szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Muszle makaronowe nadziewane serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

muszle makaronowe nadziewane mieszanką serów

Muszle makaronowe nadziewane serem

Składniki:

Muszle makaronowe nadziewane serem

 

 

  • 20 dużych muszli
  • 200 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram parmezanu
  • 1 kulka mozarelli
  • 50 gram rokpola
  • Pół pęczka natki
  • Pół pęczka Bazyli
  • 1 plaster wędzonego boczku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • Oregano
  • Słodka mielona papryka
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Muszle makaronowe nadziewane serem
Boczek pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni przesmażyć boczek, po czym wlać przecier pomidorowy. Czosnek obrać i posiekać, dodać do boczku wraz z oregano, papryką, solą i pieprzem po czym przykryć i dusić 20 minut na wolnym ogniu. Muszle z makaronu ugotować w osolonym wrzątku wg. Przepisu podanego na opakowaniu po czym odcedzić i osączyć. W misce wymieszać ricottę, mascarpone, rokpol, posiekaną mozarellę oraz posiekaną natkę i bazylię. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Muszle napełnić farszem serowym. Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć w nim muszle, całość posypać parmezanem i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.