eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Muszle na słodko Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duże muszle nadziewane,tym razem jabłkami z rodzynkami i orzechami.

Muszle na słodko Eli

Składniki:

Muszle na słodko Eli

 

Sposób przygotowania:

Muszle na słodko Eli
Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!