pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Muszle ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

nie tylko pierogi mogą być ruskie

Muszle ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle ruskie

 

Sposób przygotowania:

Muszle ruskie
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ciepłych dodajemy twaróg i całość tłuczemy dość dokładnie. Boczek kroimy w kosteczkę. Chwilkę podsmażamy po czym dodajemy cebule również pokrojoną w kostkę. Rumienimy. Połowę boczku dodajemy do masy twarogowo-ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą lekko twardawe. Studzimy je. Do środka nakładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posypujemy resztą smażonego z cebulką i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w 180°C około 15 minut. Smacznego.
Muszle ruskie
Ugotowane ziemniaki tłuczemy z serem twarogowym
Muszle ruskie
Boczek pokrojony w kosteczkę smażymy z cebulką
Muszle ruskie
Przygotowany farsz nakładamy do środka muszelek
Muszle ruskie
Tak przygotowane muszelki posypujemy jeszcze boczkiem i zapiekamy